marți, 15 decembrie 2009

Renuntare, cu si despre

Kitano Gempo, abate al templului Eihei, avea 92 de ani cand a trecut in nefiinta in anul 1933. Toata viata sa s-a straduit sa nu fie atasat de nimic. Pe la 20 de ani, cand era cersetor ambulant s-a intalnit cu calator care fuma tutun. Coborand impreuna pe un drum de munte, s-au oprit la un moment dat sub un copac ca sa se odihneasca. Calatorul i-a oferit lui Kitano de fumat, ceea ce el a acceptat pentru ca ii era foarte foame in acel moment
"Cat de placut este fumatul", a comentat el. Celalalt i-a dat o pipa ce ii era in plus si tutun, dupa care s-au despartit.
Kitano a simtit: "Astfel de placeri imi pot deranja meditatia. Inainte ca aceasta sa mearga prea departe, ma voi opri acum". As ca a aruncat obiectele pentru fumat.
Cand avea 23 de ani el a studiat I-King, cea mai profunda doctrina a universului. Era iarna atunci si el avea nevoie de cateva haine groase. I-a scris profesorului sau, care locuia la ~200km departare, spunandu-i de nevoia sa, si a incredintat scrisoarea unui calator sa o livreze. Aproape toata iarna a trecut fara sa soseasca raspuns sau haine. Kitano a apelat la prestiinta I-King, care de asemenea invata arata divinatiei, pentru a afla daca scrisoarea sa a fost sau nu livrata. A aflat ca scrisoarea fusese pierduta, iar o scrisoare ulterioara de la profesorul sau nu mentiona deloc hainele.
"Daca pot sa fac determinari atat de exacte cu I-King, s-ar putea sa imi neglijez meditatia", a simtit Kitano. Asa ca a renuntat la aceasta invatatura minunata si nu i-a mai folosit puterile niciodata.
Cand avea 28 de ani a studiat caligrafia si poezia chineza. A devenit atat de iscusit in aceste arte incat profesorul sau il lauda. Kitano s-a gandit: "Daca nu ma opresc acum, voi fi un poet, nu un profesor de Zen". Asa ca nu a mai scris niciodata poeme.

Foarte multa lume crede, in mod gresit, ca nu poti sa renunti. De fapt, ca si Kitano, trebuie sa renunti la ce iti consuma timpul si te indeparteaza de scopul tau. Scopul sau era sa fie un maestru Zen, nu un ghicitor sau un poet, asa ca tot ce era el a mers pe aceasta idee.
Cea mai mare dificultate pe care o avem in viata este sa ne dam seama ce dorim cu adevarat, pentru ca implica sa renuntam la ce ne impiedica sa ne atingem scopul. Avem atat de multe interese, de oferte si posibilitati incat nu stim ce cale sa urmam pentru ca se acopera intre ele, se ascund si nu mai tinem minte ca voiam sa pictam, sa cantam la un instrument, sa devenim doctori sau...
Este greu sa renunti, pentru ca esti deja obisnuit, ti s-au creat in minte subrutinele pe baza carora iti executi viata si nu mai vezi in afara lor. Iarasi este greu sa renunti la pierderile de timp de acum pentru ca acestea iti ofera recompense imediate si relativ usor de obtinut, in timp ceea ce iti doresti cu adevarat implica multa munca, efort si dedicare cu rezultate ce le vei primi peste mult timp.
Este alegerea fiecaruia pe ce drum merge si ce il conduce in viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu