duminică, 6 ianuarie 2008

Sydney White

O comedioara in aparenta fara pretentii bazata in parte pe povestea Alba ca Zapada. Avem o pustoaica interpretata de Amanda Bynes, care ajunge la colegiu. Peripetii, aventuri, bancurile si gagurile rigoare.
Interesant este mesajul un pic ascuns, filmul fiind atat o satira mai subtila la adresa sistemului politic american (in care e foarte posibil ca neavand majoritatea voturilor exprimate sa ajungi totusi presedintele SUA) cat si in mod evident la adresa sistemului elitist al fraternitatilor si suroritatilor. Protagonista noastra este ancorata in realitatea politica a campusului universitar, stie unde sa isi caute alegatorii si care sunt problemele reale pe care trebuie sa le rezolve dupa ce castiga. Probabil se pierde pe cei mai multi privitori faptul ca departarea dintre antagonista egoista si elitista si alegatorii sai duce la pierderea alegerilor de catre aceasta.
Antiteza intre cele 2 personaje este evidenta, pe de o parte personajul negativ initial popular, dar superficial si preocupat de satisfacerea intereselor elitelor deja privilegiate (si mai ales a intereselor proprii) si pe de alta noua intrata in scena politica cu o cota a popularitatii in crestere datorita apropierii de masa alegatorilor. Cele 2 fete simbolizeaza pozitiile si interesele diferite din viata politica americana, clivajul intre clasa politica si cei pe care ar trebui sa ii reprezinte si sa ii serveasca.
Mesajul filmului este pozitiv: prin munca de echipa si organizare se pot obtine rezultate mult mai bune decat prin initiative concepute singular si egoist. Si vrajitoarea cea rea poate fi infranta, in final toti primesc ceea ce merita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu