marți, 2 iulie 2013

Cum ne protejam ochii vara

A trecut vremea cand doar soarele arzator al verii ne agresa ochii cu lumina sa puternica. Acum exista si aerul conditionat care sa contribuie la iritarea ochilor nostri. Lumina artificiala a ecraneleor de laptop, calculator si televizor sigur nu ajuta la bunastarea lor.

Ce putem face? Destul de multe, de fapt.

Pentru soare este recomandabila purtarea ochelarilor de soare cu factor de protectie UV ridicat si lentile cu un negru de pana in 80% - mai mult serveste doar pentru fitze de club, zicea opticiana de la magazinul unde mi-am facut eu perechea mea. Pentru ca am dioptrii cu minus, trebuie sa imi fac ochelarii de soare cu lentile de vedere, mult timp n-am purtat pentru ca nu se gaseau sau nu stiam eu unde sa caut.

Interesant este ca femeile, cu ochelarii lor de musca tzetze - aceia cu lentile mari care acopera jumatate de fata, si machiajul pe pleoapa isi protejeaza ochii foarte bine de atacul razelor de soare. In Egiptul antic machiajul a fost inventat prin amestecarea de cenusa cu grasime animala pentru a fi dat pe fata cu scopul de te face sa semeni cu zeul Horus, aducand astfel noroc si in mod neintentionat protectie impotriva bolilor de ochi si limitari pentru reflexia razelor de soare. In zilele noastre, soldatii isi trag dare de grasime sau unsoare neagra sub ochi cu acelasi scop de a limita stresul la care le sunt supusi ochii de catre lumina puternica in desert.

Aerul conditionat ne ajuta sa trecem peste arsita verii coborand temperatura camerei, dar pretul platit este suportarea curentului de aer rece si destul de uscat. Coborararea temperaturii aerului in acea unitate centrala de afara se face cu scoaterea umiditatii din el. La aceeasi temperatura dar umiditati diferite este mai placut in camera cu umiditatea mai scazuta pentru ca aceasta permite evaporarea transpiratiei si racirea naturala a corpului. Din pacate asta inseamna si o agresiune asupra ochilor prin scaderea gradului de umezire a globului ocular, glandele lacrimale nu mai fac fata si atunci le putem ajuta cu cate o picatura de Lubristil.

Costa pana in 35 de lei si are compozitia cea mai apropiata de lacrimile naturale dintre produsele de gen, se gaseste uneori mai greu pentru ca nu toate farmaciile il tin pe stoc, Lubristil este considerat scump in gama lacrimilor artificiale. Pe mine m-a ajutat mult la unul din fostele locuri de munca unde aerul conditionat venea din tavan si-mi termina practic ochii. Am incercat si alte produse cand nu l-am gasit pe stoc, dar rezultatele si eficienta au fost mult sub cat ma ajuta Lubristil.
Un flacon are valabilitate de folosire dupa deschidere de o luna, cel mai simplu este ca in fiecare zi de salariu sa il aruncati pe cel inceput si sa desfaceti altul.

Ecranul unui laptop sau desktop forteaza ochii sa se acomodeze la o sursa de lumina deseori aflata prea aproape, de multe ori si in conditii improprii de iluminare a camerei folosind becuri sau neoane in loc de lumina naturala a soarelui. Ochii sunt agresati de incasarea de radiatii prea puternice si de stresul de a acomoda cristalinul si irisul la apropierea impusa de lucrul la calculator. Pauze de 5 minute de privit in departare, spre orizont, orice aflat la distanta apreciabila la fiecare ora de lucru sunt foarte indicate pentru sanatatea ochilor.
Ochelarii cu lentile tratate anti-reflex ajuta si nu e nici o rusine sa iti faci o pereche fara dioptrii doar ca sa eviti reflexiile.

ATENTIE, MEDICAMENT!! NU folositi mai mult de 5 zile consecutiv!
La sfarsitul unei zile cand ochii sunt obositi, injectati, ustura si ard din cauza atator factori agresivi se poate folosi cate o picatura de Tobradex in fiecare, cu dat capul pe spate si astuparea canalelor lacrimale de la baza nasului timp de 45s pentru a nu se scurge direct in organism. Tobradex este un medicament impotriva infectiilor la ochi, contine antibiotic si are ca efect curatarea ochilor si relaxarea muschilor care muta globul ocular.


In afara unei prescriptiei unui medic care il da ca tratament pentru o infectie oculara dovedita si cu acte in regula, NU il folositi mai des de 2x pe zi.
Cred ca tot o luna are si acesta valabilitatea dupa deschiderea flaconului si prima utilizare.

2 comentarii: