joi, 23 decembrie 2010

Cat de importanti suntem?

Fiecare om se crede centrul atentiei, cel mai important din Univers. Iar cei din jurul sau care nu recunosc asta si nu ii fac pe plac sunt probabil niste prosti care nu inteleg situatia.
Asta e in natura noastra, sau cel putin in natura celor mai multi dintre noi, sa fim egoisti, interesati si plini de defecte. Si avem tot felul de toane, de la orice bebelus care plange pentru a fi bagat in seama pana la pretentiile siderante emise de vedetele de cinema.
Dar in realitate nimeni nu prea conteaza, suntem intr-o tara cu peste 20 de milioane de locuitori, ca unii s-au mai intors din cauza crizei. Facem parte din UE cu niste alte zeci de tari pe un continent care include si ceva ditamai Rusia. Iar pe pamant sunt doar vreo 6 miliarde de unicate care ne chinuim sa ajungem demne de pitzipoanca.org, sau similar.
Aroganta de care dam dovada este aproape intotdeauna uimitoare, cand in realitate suntem doar niste rotite intr-un mecanism. Chiar si un director de multinationala, cu putere de decizie, e doar o parte dintr-un mecanism compus din piata, angajati, proprietari care sunt persoane sau firme. Nu exista libertate, ci doar grade de libertate intre care se poate actiona, impuse de limite stabilite de societate, constrangeri financiare, de timp, toleranta la risc. Intr-un final cred ca limitele in care actionam sunt impuse de mintea noastra.
Societatea este mecanismul care guverneaza importanta noastra, dar nu vrem sa vedem asta si mai ales ca depindem fiecare de alte rotite care il invart, nu cand vrem noi, ci cand alte rotite decid asta functie de altele si tot asa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu