vineri, 15 august 2008

Bunul samaritean

Acum vreo 2000 de ani, Iisus in loc sa isi vada de business-ul lui de tamplar, a inceput sa colinde Iudeea ca sa ii lumineze pe evrei. Se oprea in unele locuri unde se adunau cativa ascultatori si le tinea prelegeri care incerca sa le traseze reguli si norme de conduita etica si morala. Cel mai des facea asta cu pilde si povesti, din care audienta trebuia sa traga invatamintele si concluziile necesare privind principiile enuntate de Iisus. Cineva din audienta de obicei punea intrebari si contesta invatamintele Lui, in speranta ca vor reusi sa obtina criterii care sa ii lase sa se califice usor pentru Rai.
Una dintre cele mai cunoscute este cea a bunului samaritean folosita pentru a exemplifica modul in care trebuie sa iti iubesti aproapele. Un barbat mergea dinspre Ierusalim spre Jericho, cand niste talhari l-au atacat. L-au batut, i-au luat banii, bunurile si hainele si l-au lasat pe jumatate mort in sant. Dupa ceva timp, un preot a trecut pe acolo, l-a vazut pe barbat, dar a trecut mai departe. Un levit, adica un invatator, a trecut si el pe acolo, l-a vazut pe barbat si a mers mai departe.
In cele din urma a trecut pe drumul acela un samaritean, o natie despre care se spunea pe atunci numai de rau. Acesta, vazind barbatul din sant, i s-a facut mila de el si i-a bandajat ranile, turnand ulei si vin pe ele. L-a urcat pe barbat pe magarul sau si l-a dus la un han, unde l-a lasat in grija hangiului caruia i-a dat 2 arginti pentru cheltuieli si i-a spus ca orice cheltuie in plus ii va deconta la intoarcerea sa.
Cu cine vi se pare ca seamana samariteanul din poveste? Dar restul personajelor?

3 comentarii:

  1. .... dragul meu prieten, inca mai crezi in povesti??
    singurele personaje reale din aceasta pilda sunt cei talharii si cei doi drumeti care au trecut pe langa muribund fara sa se uite la el. restul - pura fictiune.
    parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma refeream la cineva care e rau. Da' bun. Il stim noi amandoi cine e personajul ;).

    RăspundețiȘtergere
  3. becali cladea si o manastire acolo la rascruce :))

    RăspundețiȘtergere