joi, 7 august 2008

Un galben

Vad cam des in ultima vreme articole si povesti despre cei mai barbati, cei mai playboy, cei mai cei dintre cei mai cei. Dupa care plang si suspina tinerele domnite.
Ce-o fi special la unul care are ca merit doar faptul ca inca nu a terminat de facut praf banii mosteniti de la taica'su, chiar nu inteleg.
Mi-aduc aminte de o poveste de cand eram mic, cred ca era printr-un manual de Romana. Un fierar avea un fiu pierde-vara, lenes, care se ducea prin crasma sa bea si sa piarda timpul cu prietenii lui pierde vara. Nu facea nimica altceva toata ziulica. Asa ca intr-o zi i-a taiat bani si i-a spus ca are voie sa isi faca de cap dupa ce ii arata ca stie sa aprecieze munca si ca dovada sa ii aduca un galben zimtat. Lenesul ala se duce la maica'sa, ii cere un galben si a doua zi se duce la taica'su sa se laude. Fierarul, om cu experienta si care isi cunostea loaza, ia galbenul si il arunca in forja pe carbuni unde se topeste, lasat de fiu care asista indiferent. Il da afara pe ala si ii da si o mama de bataie sa se invete minte.
Ei, acum flacaul nostru de frica bataii se duce prin sat sa munceasca pe unde poate si aduna banutii. Dupa vreo 2-3 saptamani s-a facut un galben, cu care s-a dus din nou la taica'su. Acesta iarasi ia galbenul, il verifica in dinti si il arunca in forja. Doar ca de data asta fi'su stia cat a suferit pentru galbenul acesta si se repede, se frige si se arde la degete, dar il scoate din forja inca intreg. Ca sa il vada pe taica'su cu lacrimi in ochi si fericit ca acum are un fiu si un barbat.
Nici o sansa cu amaratii astia, crescuti in puf si care nu stiu ce-i aia munca.

2 comentarii:

  1. da, povestea aceasta mi-a placut si mie. si sa stii ca ma bucur sa constat ca totusi, majoritatea tinerilor de azi au inteles ca nu poti sta la nesfarsit pe cocoasa parintilor si ca iti poti lua un job chiar daca esti la facultate sau ai intrat in vacanta fiind ultimii ai de liceu. Vorbesc desigur de cei care provin din familii unde parintii trag pentru acel galben de dimineata pana seara si nu de paduchii care gonesc pe soselele Romaniei noaptea la volanul masinii luate de babacu`fiindca nu a ramas repetent si anul asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca nu ii duce mintea la prea mult, pentru ca banii aia castigati intr-o luna la McDonalds sau cu job de promoterita ii fac praf pe o pereche de ochelari de soare de fitze, se poate spune ca este un progres. Iar cei pe care ii duce mintea invata destul de repede ca banii trebuie dati pe ce le aduce profit indelungat.

    RăspundețiȘtergere