duminică, 16 martie 2008

Acum versus atunci

Tocmai m-am spalat pe dinti. O activitate atat de banala si totusi ce mult s-a schimbat fata de dinainte de '89.
Acum ma duc la baie la orice ora si am apa calda, nu ca atunci cand trebuia sa ma duc in timpul filmului ca sa prind. Stateam la etajul 9 din 10 si cum se termina filmul toti blocul intra la dus, baie. Dupa care oricum se termina apa calda si venea rece.
Acum ma spal pe dinti cu periute Colage, Braun, Aquafresh... am de unde alege din zeci de firme si modele. Simple, cu vibratii, cu cap rotativ, cu aia sau ailalta. Si ce aveam atunci? Daca aveai mare noroc si relatii, o periuta cu peri de porc (asa i se spunea), alta mai buna nu gaseai si trebuia sa tragi de ea vreun an de zile. Cred ca imi aduc aminte ca i-am spus lui taica'miu ca am citit undeva ca periuta de dinti se schimba o data la 3 luni si am primit un raspuns de genul "cei care au scris asta nu traiau in Romania". Am avut si periute de dinti special facute astfel se decolorau perii ca sa stii cand e cazul sa o arunci, si nu am mai avut nevoie sa tin o periuta de dinti pana chelea. Doar daca vad ca i s-au inclinat perii prea mult si o schimb.
Pasta de dinti nu gaseam decat Osidenta, care era mai acatarii, ca era mentolata si dadea senzatia ca a curatat mai bine. Daca ma duc acum la Mega Image sau Sensiblu am siruri, randuri de sute de alegeri, paste care albesc dintii, care curata tartrul, care intaresc ouale, de zi, de noapte, cu granule pentru x si pix. Era o adevarata arta, care cerea ani de experienta, ani pe care eu nu ii aveam, sa folosesti coada periutei de dinti sa presezi pe tubul de pasta pus pe tocul usii pentru a te asigura ca nu ramane nimic nefolosit pe masura ce tubul se golea. De neconceput sa apesi pe mijlocul tubului, trebuia sa o iei metodic de la capat cand iti puneai pasta de dinti pe periuta.
Ata interdentara nu exista, de unde sa se gaseasca asa ceva cand nici macar ata e cusut nu era pe piata?
La ape de gura, doar Osidenta imi aduc aminte, nu stiu daca folosea la ceva. Acum probabil e plin de alternative de la firmele care facu si pasta de dinti. Eu nu prea am remarcat numele, dar stiu ca sunt tot felul de sticle de plastic cu apa de gura verde sau albastra. Nu am idee ce au special, in atatia ani nu m-a interesat sa iau una sa citesc de pe ea.
N-as zice ca s-a schimbat mult o chestie atat de simpla, dar in mod sigur schimbarile care au fost au cam trecut neobservate pe langa noi.

2 comentarii:

  1. Alex, cate amanunte odontologice ai retinut :) ai avut cumva probleme dentare ?:) Eu imi aduc aminte de inghetata Polar sau de vafe, versus ighetatele de astazi:)
    P.S. nu prea merge "odontologic" aici, dar mie-mi place cum suna :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu am avut probleme cu dintii. Doar ca tin bine minte :).
    Eu mai tin minte si Pepsi-ul pe care il luam cand ne intorceam de la strand sambata de la o mini terasa in drum spre casa.
    Cozile. Comenzile la casa de comenzi.

    RăspundețiȘtergere