luni, 8 octombrie 2007

Parintii sunt de vina

Asta e raspunul la o intrebare care apare tot mai des pe oriunde imi scot nasul din laptop. Nu pot sa ma uit la TV ca e vreun reportaj despre niste dementi care au chinuit sau chiar au reusit sa omoare un animalut. Un ziar daca deschid aflu ca s-a mai spanzurat un dobitoc mic cu mintea slaba din cauza ca parintii sunt plecati afara sa munceasca. Vrea sa ma uit pe ceva online, nu scap nici aici, de stiri cu degenerati imbecili care si-au omorat prietenul pentru ca ii batea la vreun joc. Daca ascult la radio am parte de stirea bomba cu minora prostituata care a imbolnavit tot satul de sifilis si bonus special stirea despre copii francezi obezi care nu pot rezista tentatiei dulciurilor de vanzare la casa cand sunt cu parintii la cumparaturi. Stiri despre vanat studenti prin campusuri universitare, atacuri, violente inspirate din jocurile pe calculator.
Mare intrebare mare, cine e de vina. Si mi-a cam ajuns sa o tot ocolim intr-o parte si in alta, cu tot felul de scuze imbecile de genul:
jocurile pe calculator - parintii le-au dat bani pentru jocul respectiv si i-au vazut jucandu-se, sau cel putin trebuia sa ii vada jucandu-se cine stie ce GTA sau CS.
tentatia dulciurilor careia nu ii pot rezista micutii - micutii au parintii langa ei, care daca nu stiu cum se face, ii invat eu cum au facut ai mei "nu-ti cumpar, ai prajituri acasa, astea nu sunt bune, sunt vechi, expirate, iti iau alta data, nu sunt bune pentru tine"
lipsa parintelui, familie destramata, destabilizata si alte cretinisme asemanatoare care nu sunt decat o scuza pentru lipsa de activitate parinteasca din partea celui care a ramas in tara sa a rudelor ramase
Ajunge, parinti faceti-va treaba! Educati-va esecurile genetice sau avortati-i dracu' la timp ca prea mi-a ajuns de imbecilitatile unor retardati. Aveti grija de copii, supravegheati-i, spuneti-le NU cand au chef de facut tampeni. Iar cand o comit ii pedepsiti, sa stie c-au gresit si sa nu mai aiba chef sa repete si alta data.
Nu-i educa televizorul cu desenele animate in care e OK sa inghita scanduri de calcat, sa primeasca in cap nicovale, piane sau fiare de calcat incinse.
Educatia nu o face internetul plin de pornografie, filme si seriale care nu stiu cum sa dezmembreze mai bine un om in partile componente.
Jocurile care promoveaza reusita pe baza de violenta nu sunt un factor educator, contrar opiniei prezente in cadrul majoritatii bipedelor posesoare de PC, solutia pentru o problema nu este violenta gratuita.
Educatia nu vine de la gasca de la coltul blocului care ii invata sa fumeze pentru ca cool, sa se drogheze pentru ca e foarte tare, sa chinuie animale si sa agreseze batrani pentru a arata ce curaj eroic au.
Acasa si in casa se face educatia, cu recompense pentru fapte bune, note mari, comportament adecvat si curele peste cur pentru restul. De aia ii spune si curea, pentru ca vine peste cur.

6 comentarii:

  1. bataia-i rupta din rai, zic eu mereu

    RăspundețiȘtergere
  2. @muffin: nu tot timpul. bataia ar trebui sa fie ultima pedeapsa. altfel risti sa transformi copilul intr-un viitor pitbull uman, care nu se teme de durere sau cicaleala (poate chiar sociopatul perfect).
    @Sir Alex Ice: un post bine argumentat. E treaba familiei in primul rand (cei 7 ani de acasa si after-that)sa-i dea o educatie solida viitorului adult.De asemenea, scoala ar trebui sa completeze in mod fericit educatia familiala, in afara cunostiintelor stiintifice furnizate prin pregatirea scolara. Asta in conditiile in care vorbim de un sistem de valori bine pus la punct.
    O singura observatie legata de forma: nu-l judeca prea aspru pe "micul dobitoc", care in disperarea creata de plecarea mamei/tatalui la munca peste mari si tari, alege sa-si puna capat zilelor,ca sa nu mai fie lipsit 24/7 de dragostea parinteasca.Nu merita calificativul asta.Daca animalutul crunt chinuit era un sufletel, cred ca merita si amaratul de copil acelasi termen. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este de o imbecilitate crunta sa te spanzuri pentru ca nu sunt parintii acasa.
    Unul mai putin cretin sarea de pe masa sa isi rupa vreun picior sau mana, eventual chiar sa isi sparga capul, poate vin parintii acasa.
    Unul chiar destept pretindea ca este bolnav ca sa vina parintii acasa sa aiba grija de el.
    Astia care s-au spanzurat au fost niste idioti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii nu se nasc egali. Fiind vorba de un copil de vreo 10-12 ani de la tara (ma refer acum la un caz prezentat acum vreo saptamana din jud Arges, care a lasat chiar si niste sfaturi pentru fratii lui), crescut intr-un mediu unde nu poate avea parte de educatie adecvata, de pregatire scolara sau macar de influente oarecum benefice ale anturajului, iti dai seama ca nu-l poti compara cu unul de la oras, care poate ar fi avut astfel de idei. Cei de la tara au un rol practic in cadrul familiei: de mici ies cu cardul de gaste (rate, gaini), poate chiar cu vreun animal de talie mica (capra, oaie).
    Nu se prea ocupa nimeni de ei, cu atat mai putin sa le explice despre copilarie si viata in general. In schimb sunt pusi de mici la treaba, motiv pentru care nu au timp nici de joaca (li se rapeste copilaria), nici de carte (multi sunt incurajati sa abandoneze scoala in favoarea muncii in gospodarie). Chiar daca e inzestrat cu inteligenta nativa de exceptie, acest copil isi va fi irosit deja viata pe la 10-12 ani. Pentru ca a fost invatat ca pe lume nu exista decat munca (iar mai tarziu si bautura si femei).
    Un copil ca asta vrei tu sa gandeasca in termeni pragmatici (Cum sa fac sa-mi aduc parintii acasa?)? Un copil de la oras poate ar face ce spui tu (desi nu garantez; depinde de la caz la caz). Dar copilul de la tara? You gotta be kidding! Asta-i deja un copil pe jumatate ratat. Nu pot simti decat mila pentru el. Crede-ma, nu merita aprecierile tale dure.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prostii, citeste Amintiri din copilarie si vezi acolo ce inventivi erau.
    Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn pentru literatura universala.
    Material este.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca nu prea au carti si nu prea dau pe la scoala, de unde sa se inspire. Ca inteligenta nu e distribuita egal din nastere; iar cei care ajung la astfel de solutii sunt cateva cazuri, prezentate prin opere literare (reprezinta exceptia care confirma regula; deci imi cam dau mie dreptate). :)

    RăspundețiȘtergere