duminică, 3 aprilie 2011

Cum se face ceai corect

Daca tot le stiu eu pe toate, ar trebui sa va invat cum se face corect ceaiul adevarat.
Pentru inceput, trebuie bineinteles ceai ca lumea, nu porcariile alea de pliculete de la Celmar care au mai mult praf decat ceai in ele. Ceanicul, cana, infuzorul conteaza si ele pentru ca nu faci ceai bun fara instrumentele potrivite. Un loc bun de luat ceai si accesorii este magazinul Whittard din Cocor iar altul este magazinul vis a vis de intrarea studentilor de la Facultatea de Matematica din UB. Au ceaiuri de fructe, de frunze, de China, de India, ceaiuri englezesti, ceaiuri aromate, cani, canutze, ceanice, infuzoare, pliculete, dulciuri, ciocolata, biscuiti. Whittard are si multe tipuri de cafea, pentru cei care o prefera, dar nu e scopul meu azi.
Eu incep prin a pune 1.5 litri de apa la fiert in fierbator si pe urma pregatesc infuzorul (cleste sau plic) punand in el ceaiul, 1 lingurita pentru fiecare cana deci 3 lingurite sunt de ajuns. Ceanicul este pe masa si in el pun infuzorul pana e gata apa, pe care o pun sa fiarba de 2x pentru ca e de la chiuveta si nu putem avea incredere ca e curata.
Torn apa fierbinte la 100 de grade, nu mai jos, in ceainic, ii pun capacul si caciulita de ceainic sa il tina cald si la temperatura ridicata. Nu este ceai ala facut cu apa doar calda, trebuie folosita apa fierbinte la 100 de grade ca sa iasa substantele din ceai. Caciulita de ceainic tine caldura inauntru, nu lasa ceaiul sa se raceasca si se patrunde mai bine. Plus ca tinand ceaiul cald mai mult timp e foarte bine pentru vremurile de iarna.
Infuzorul se lasa in apa fierbinte intre 5 si 10 minute pentru a obtine cel mai bun ceai, dupa care se scoate. Daca il vreti dulce, ii puneti zahar brun cat e fierbinte sau miere dupa ce se mai raceste.
Iarna il tin cu caciulita pe el ca sa ramana cald multe ore dupa ce l-am facut, vara il las sa se raceasca si il pot pune chiar la frigider pentru a fi bautura racoritoare.
Pentru cine nu stie ce tip de ceai ii place, exista seturi asortate cu mai multe feluri din care isi poate face ca sa isi dea seama care este pe gustul sau. Acum de exemplu mie imi place mult o varianta Redcurrant care are multa vitamina C si pisca la limba in mod foarte placut, iar mirosul este foarte patrunzator.

2 comentarii:

  1. ;) mda, incerca un ceai aromat de menta.
    cel mai important lucru e sa gasesti menta aromata. Cel mai bine aici te pot ajuta taranii.
    Fierbi apa. Pui menta. Acoperi. Stingi focul. Astepti 15min. Priceless,

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand eram mic se gasea menta adevarata, frunzulite. Acum chestiile alea la plic sunt praf.

    RăspundețiȘtergere