marți, 13 ianuarie 2009

Windows 7… sau cum sa ceri bani pentru un service pack

In cadrul CES, Microsoft a profitat de ocazie pentru a se lauda si demonstra noul lor sistem de operare, acum numit Windows 7. In esenta este un Windows Vista, la care au adaugat ceea ce trebuia sa aiba de la inceput si in plus niste briz-brizuri ca suportul pentru ecranele tactile si incredibila idee de a reduce luminozitatea ecranului, pe care majoritatea laptopurilor deja o au implementata de ani de zile, suportul nativ pentru Divx si filme H.264.

Trebuie recunoscut ca arata foarte bine, nimic de comentat, este mai aerisit si mai elegant. De asemenea se misca mai bine decat Vista si are nevoie de resurse mai putine, existand se pare si proiecte de folosire a lui pe netbook-uri. Instalarea decurge fara dureri de cap, ai pus DVD-ul, ii alegi cateva setari si isi face el treaba sa puna driverii, eventual cauta si pe net. Ceea ce nu a stiut sa gaseasca, a fost un driver pentru ICH9, dar dupa ce i-am aratat de unde sa isi caute in inf-urile de la Intel l-a pus. Driverii incercati de mine pentru Vista sunt instalati fara discutii pe Windows 7, bluetooth, placa de retea wireless, card reader, webcam, totul a fost recunoscut automat, instalat si testat ca merge.

Ce a necesitat ceva munca este modificarea setarilor privind gradul minim si maxim de folosire a procesorului in cazul alimentarii de la priza sau de la baterie, SpeedStep este activat nativ. Asta mareste durata de viata a bateriei, dar scade considerabil performanta procesorului, indeajuns incat in filme Xvid sa agate.

Chiar si cu minimul procesorului mutat la 100%, rezultatele in SuperPI si NuclearUS sunt ceva mai mici decat in XP, probabil invizibile cu ochiul liber, dar demonstreaza inca o data reusita ce a ajuns sa fie XP. La vremea sa, XP a fost primit cu ostilitate si impotrivire, desconsiderat fata de Windows 98. In timp a reusit sa corecteze din problemele sale, driverele au inceput sa fie disponibile, dar a fost nevoie de 3 Service Pack-uri pentru aceasta. Vista a fost si ramane un sistem de operare prost, a carui respingere a dus la scaderea preturilor memoriilor pregatite de producatorii care isi frecau mainile la gandul vanzarilor ce le vor avea de pe urma unui sistem de operare cu cerinte hardware maricele. Trezindu-se cu stocuri excesive si cerere mica din cauza neacceptarii Vista, au dat ca disperatii in preturi.

Windows 7 are un mare avantaj in faptul ca este bazat pe experienta Vista, care orice ar spune oricine, a fost un esec. De asemenea are driverii stabili si aplicatiile gata compatibile, jocurile la fel. Iar ideea cu perioada de beta test public este excelenta, vor avea la dispozitie o cantitate incredibila de feedback in privinta variilor combinatii intre hardware, driveri si utilizari. Si deja este destul de stabil, l-am lasat o zi intreaga sa munceasca in F@H cu cate o instanta pe fie core si utorrent la dat in background.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu