luni, 24 decembrie 2007

Upgrade

Iar a trebuit sa realoc banii pusi deoparte pentru vacante la upgrade pentru PC-ul meu. Cum era o suma deloc neglijabila, m-am dat putin in stamba, aducand la zi desktop-ul meu.
Placa de baza am ales un MSI P35 Platinum, pentru ca e o placa ok: ofera ceva dotari, un pic de overclocking, racirea aceea cu heatpipe e interesanta si pentru ca exista si tunere pe PCI Express nu mai sunt obligat sa iau o placa de baza cu 3 sloturi PCI. Totul la un pret destul de decent.
Procesorul nou este un Intel Q6600 G0 luat de la PC-Coolers, cel mai bun procesor al momentului in opinia mea: quad core, rece si silentios, consum mic. Quad Core real sau nu, performantele sale sunt exceptionale in orice aplicatie. L-am lasat sa ruleze Seti@Home pe 3 nuclee in timp ce pe al 4-lea ma jucam WoW, fara sa simt vreo scadere de performanta. L-am pus sa dezarhiveze mai multe filme in acelasi timp, sa codeze Divx si tot facea treaba mai repede decat as fi pus vechiul meu P4 de 3Ghz la munca doar cu una din ele.
Memoria noua este desigur Vitesta 800+ de 2GB, cea mai recomandata memorie a momentului, pentru pretul foarte bun pe care il are pentru potentialul de overclocking remarcabil. Zvonurile sunt ca folosesc IC-uri Micron D9, personal cred ca functie de lot sau sunt cu D9 din gama mai ieftina, sau sunt cu ProMos mai de buna calitate.
Gecube HD3850 a fost alegerea pentru noua placa video. Probabil ca as fi putut folosi relatiile mele pentru a avea un 8800GT sau GTS, dar am preferat sa nu fac asta pentru ca mi se parea deplasat sa iau placa pe care cineva o astepta cu sufletul la gura. Si in plus HD3850 mi se pare cea mai buna alegere pentru raportul exceptional intre performanta oferita, silentiozitate, consum redus si pretul cerut. Avand in vedere ca Gecube a venit cu condensatori solizi si ca erau marcati cu carioca am dedus ca probabil placa a fost facuta tot pe linia de productie Sapphire. Trece de 10.000 de puncte in 3DMark06 iar Crysis pe medium si 1280x1024 este foarte jucabil cu >50fps.
Hard disk-ul care a inlocuit vechile mele harduri este un Western Digital de 500GB pe SATA II model AAKS luat de la PCGarage la promotia lor. Platit cu cardul, luat din stoc, tranzactie derulata destul de usor. Performantele lui nu ma intereseaza in mod deosebit, sa fie Western Digital si de 500GB e tot ce am cerut de la el.
Ultima piesa, care a sosit astazi cazuta din sania lui Mos Craciun este noua sursa Enermax Liberty de 620W, modulara, cu ventilator de 12cm. Am luat-o in perspectiva unui Crossfire cu inca un Gecube HD3850 in Ianuarie. Vechiul Enermax Coolergiant de 435W facea fata bine sistemului cu o placa video, poate si cu 2... dar mai bine sa nu il stresez si sa trec la o sursa buna din generatia mai noua. Si ea tot de la PC-Coolers a venit.
Nu am pus Vista, nu o sa pun Vista decat dupa ce apare service pack 2 pentru sistemul asta de operare infernal. Nu ma intereseaza ca am componente pe care XP nu le poate folosi la maxim, vreau un sistem de operare comod, pe care il stiu, stabil si performant. Sunt destul de multumit de sistemul meu, in Ianuarie probabil vine si al doilea Gecube HD3850, fac Crossfire si ma dau in stamba cu jucarica noua.
Pe langa sporul evident de performanta, cel mai mult imi place ca este faptul ca e considerabil mai silentios. Sursa noua abia se aude, ventilatoarele de sistem la turatia minima sunt de ajuns pentru a mentine temperaturi rezonabile in carcasa - 27 de grade in plina actiune cu geamul inchis si caloriferul dogorind e binisor.

5 comentarii:

  1. fain cadoul, fain!!!!
    dai sursa, daca da sunt interesat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Eu tot Antec-ul ăla de 650W l-aş fi luat în locul Enermax-ului :P
    2. Vista e stabil, mai stabil ca Windows XP, chiar dacă gurile rele zic altceva. SIngurul dezavantaj pe care-l văd e lipsa de driveri ca lumea pentru anumite componente hardware şi lipsa IPX-ului (pentru Bomberman).
    3. Felicitări lui Moş Crăciun pentru cadourile care ţi le-a adus. :))

    Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. La sursa s-a abonat taica'miu.
    Antec le aduc Itdirect, care mi-au lasat o impresie negativa de cand cu cablurile USB.
    Vista se intelege asa de bine cu software-ul ca in Total Commander nu merge compararea intre directoare. Sau nu lasa sa copiezi dintr-o parte in alta fisiere de baze de date.
    Per total sistemul este mult mai silentios cu toate ventilatoarele puse pe minim. Coolergiant avea 3 ventilatoare, Liberty doar 1 si acela de 12 care nu a trecut de 930RPM.

    RăspundețiȘtergere
  4. Merge Total Commander foarte bine, nu ai instalat tu ca lumea ceva (compararea sigur trebuia să meargă). Despre copiatul de fişiere pot zice că se copie fără probleme atâta timp cât nu vrei să copii peste un fişier creat printr-un modul de install; acolo intervine faptul că fişierele sunt instalate cu drepturi de super-administrator (tu nu eşti decât administrator, în cel mai bun caz, şi ai nevoie de elevare pentru a şterge sau rescrie fişiere copiate în sistem ca super-administrator). O soluţie e să rulezi Total Commander-ul ca super-administrator (Run as administrator).

    RăspundețiȘtergere
  5. Deja incercate astea, s-a chinuit taica'miu destul. Vista nu vrea si pace.
    ...
    Copierea s-a rezolvat modificand setarile de securitate. Pentru un nenorocit de copy-paste in Windows Explorer.

    RăspundețiȘtergere