Unul din avantajele locului meu de munca e ca am diverse jucarele pe care sa le iau la intrebari cele poate pielea.
Saptamana asta ne-a venit pentru review un iriver X20 sample. Frumos, in plic din ala cu bule, sa fie protejat. Doar ca au trimis doar mp3 player-ul, fara incarcator, casti, CD cu soft, manual… nimic nimicuta de genul asta.
Analiza care urmeaza este bazata pe un sample care are firmware 0.6, nu pe produsul finit. Ma astept ca problemele gasite sa fie corectate in firmware-ul de lansare. Scopul acestui sample fiind transmiterea de observatii catre producator. Si trimiterea noului iriver X20 la reviste pentru review.
Prima impresie
Toti cei care l-au vazut au intrebat daca este telefon, dimenisiunile fiind identice la 1-2 milimetri cu Sony Ericsson W800i si W850i. Probabil ecranul mare si asemanarea cu W850i si LG Chocolate sunt de vina.
Constructia este destul de solida, X20-ul este cuprins intr-un cadru metalic in care cutia de plastic este bine prinsa. Dar nu are pe nicaieri o urechiusa de care ii pui snur sa il atarni de gat. Finisarea este excelenta, fata este lucioasa iar spatele este mat. Aici am observat prima chestiune neplacuta: se umple de amprente in ultimul hal, si se vad urat de tot. Maniaci ca mine il vor tot freca sa il tina lucios sa fie curatel.
De incarcat am descoperit ca se incarca din portul USB. Ca nota particulara, si incarcatorul meu de la Jabra BT620s este bun pentru incarcar X20-ul, putand fi si folosit in acelasi timp pentru ca nu intra in modul de conectare cu PC-ul.
Privire in adancime
Disponibil in capacitati de 2, 4 si 8 giga nu era de ajuns. Iriver i-a adaugat si un slot microSD cu care i se poate mari capacitatea cu pana la inca 2 giga. X20 e in stare sa redea MP3/OGG/WMA, AVI (MPEG-4)/WMV9, JPEG.
Eu l-am pus la boxele Altec Lansing MX5021, ca sa il aud la un sistem de sunet de calitate si sa nu fie influentat de calitatea castilor care poate varia foarte mult. Sigur, X20 are difuzor integrat care este folosibil intr-un mediu linistit, dar spre deosebire de al meu W850i nu are nici o speranta pe strada.
Hai sa vedem mai clar ce ii poate pielea :D. L-am conectat la pc cu un cablu de la un card reader… si nu a fost recunoscut in mod MTP – asta fiind o problema pe care o mai face sistemul meu de acasa: nu recunoaste unele device-uri USB. A trebuit sa comut modul de conectare pe MSC adica Mass Storage Connection si asa a fost recunoscut, aparand 2 noi removable storage. Acum iarasi nu este recunoscut, trebuie sa vad ce fac pentru problema asta cu rasnita asta. Bine ca lucrez la importatorul direct pentru placa mea de baza ;)
Unul din bug-urile pe care l-am gasit este faptul ca uite dupa oprire si repornire ce mod de conectare dintre MTP si MSC sa foloseasca pentru transferul melodiilor.
Din fericire am reusit sa pun ceva muzica pe el la birou si aseara acasa cand a mers conectarea.
Meniul lui iriver X20 e impartit pe:
Now Playing – care nu are optiuni directe pentru Equalizer, nu are optiuni pentru salvare playlist, nu are optiuni pentru ordonare de nici un fel. Ceea ce e cam incomod. Ecranul superb prezinta multe informatii ca de exemplu ce melodie se asculta acum, ce melodie urmeaza, timp scurs, timp total din melodie, numele artistului, numele albumului si are loc si pentru poza albumului daca exista si o intelege.
Music – aici sunt accesibile melodiile de pe X20 si poti alege Play all care le baga pe toate in Now Playing, Playlists care pentru cele facute cu Winamp nu merge deloc, Artists care grupeaza melodiile functie de artist si astea stie sa le adauge la Now Playing cate una sau toate de la acel artist. Songs e destul de evident, le listeaza pe toate care sunt in memorie. Albums functioneaza normal, cum te-ai astepta si Genres la fel. Tot aici se gasesc si inregistrarile facute cu X20, pentru ca la radio si microfon parca nu e locul lor. Calitatea redarii, chiar doar si cu difuzorul incorporat, este buna, nu distorsioneaza, sunetul este clar, bass-ul pica binisor, definitia sunetelor este clara.
Modul radio este prost implementat, nu are RDS, calitatea scanarii este foarte proasta, PRO FM de exemplu nu este gasit si nici cu casti cu cablu de 2m nu e mai breaz.
Recordings inregistreaza cu microfonul incorporat, si nu inregistreaza rau. Nu am vazut setari pentru calitate, desi ar fi fost mai ergonomic sa se gaseasca aici.
Pictures arata pe ecran pozele din X20, dar nu are slideshow iar incarcarea imaginilor, zoom-ul si derularea lor pe ecran se face greu. Ma mira, la mp3-uri care sunt un format comprimat raspunde mai repede.
Videos contine filmele din player, ecranul este destul de mare dar X20 nu poate fi folosit pentru redari de lunga durata. Memorie are, dar contrastul ecranului si timpul de raspuns dau dureri de cap. Cel putin mie.
Browse device este versiunea lui X20 de Windows Explorer. Teoretic ar trebui sa redea fisierele compatibile gasite dar in practica se mai si blocheaza. Cand are si card microSD apare si acesta ca fiind explorabil.
Settings contine optiunile pentru tot player-ul, desi mie mi se pare ca ar fi fost mai util ca cele pentru radio si inregistrari sa fie disponibile din meniurile din care se pornesc. Tot aici se gaseste Equalizer-ul, o pozitionare foarte incomoda pentru ca dureaza mult si e nevoie de multe click-uri ca sa ajunga sa il modifice. Plus ca optiunile disponibile sunt destul de sarace, cu doar Off, Rock, Jazz, Classic, Pops si Custom. Display-ul se poate seta pentru dreptaci si stangaci, pentru cine doreste asta.
Din setarile Advanced ar trebui sa poti selecta limba, dar in subemeniu nu apare nimic. La fel si la sortare, in submeniu nu apare nici o optiune. La incercari ulterioare au aparut submeniurile necesare. Oare e fezabil sa fie facut si cu romana? Tot aici optiunile de formatare, tipul de conectare cu PC-ul, resetarea tuturor setarilor care nu merge nici asta.
Versiunea de firmware este 0.6 ceea ce explica bug-urile si lipsa implementarii unor optiuni.
Desi are baterie interna si tine minte ora, nu e in stare sa tina minte la oprire si repornire la ce melodie si unde era ramas.
Navigare
Sistemul de navigare mi se pare cam prost implementat. Iriver X20 renunta la D-click, pe care nu il stiu dar se pare ca a avut ceva succes, si foloseste un sistem de 4 sageti directionale dar de exemplu controlul de volum se face cu un dial care se roteste si la fel si navigarea prin meniuri. Sagetile stanga si dreapta am descoperit ca sunt bune doar pentru trecut la melodia urmatoare sau navigarea in cadrul unei melodii. Sageata in sus serveste in Now playing sa aduca in fata lista melodiilor, dar navigarea in ea tot cu rotita dial se face. Mi se pare contra intuitiv.
Posibilitatea extinderii spatiului de stocare cu card microSD... nu o inteleg. Dar probabil Sony fiind carpanosii care sunt, nu s-a putut licentia MS Pro Duo sau M2. Deocamdata microSD ajung doar pana la 2 giga, dar in viitor ma astept sa creasca. Si va fi misiunea mea personala sa avem asa ceva!
Recomandarile mele:
Are sageti, sa le foloseasca. Meniurile Radio, Recordings, Pictures si Videos ar trebui sa aiba submeniuri contextuale pentru setarile de calitate si de redare.
Implementarea optiunii de creare de playlist din X20, stergerea si modificarea ei, si stergerea fisierelor direct din X20 fara conectare la pc.
Adaugare de bluetooth, pentru inca 8-10 dolari in plus optiunea de a folosi casti pe bluetooth ar fi foarte utila. Mai ales ca nimeni nu o are.
Rezolvarea remarcilor referitoare la firmware il vor face un killer de ipod shuffle si un candidat puternic impotriva ipod Nano. Adaugarea bluetooth, in care e adevarat ca nu imi pun multe sperante, l-ar face produsul anului in multe reviste de specialitate. I-ar aduce interactiunea cu telefoanele mobile cu bluetooth, posibilitatea schimbarii de melodii intre el si alte dispozitive mobile cu bluetooth.
Suportul pentru WMV9 este o noutate in domeniul mp3 playerelor, ceea ce impreuna cu restul formatelor suportate si calitatea constructiei il disting peste concurenta. Firmware-ul e doar o chestiune de timp.
P.S. Poze am pus, cred ca se vede :)). Durata de viata a bateriei a fost de ~10 ore, ar fi trebuit sa fie mai mult. Nu imi dau seama cum se activeaza modul de redare economica in care ruleaza muzica dar ecranul e tinut stins. As ar ajunge probabil la peste 20 de ore de autonomie.
Si un mic filmulet in timp ce ma joc cu el.
interesant dar care e impresia generala? mie unul dezavantajele mi se par mai mari, mai ales dc nu il poti agata de gat........
RăspundețiȘtergereModelul de care am avut eu parte este un sample trimis noua ca sa ne dam cu parerea. Ceea ce am si facut deja si voi adauga si eu impresiile mele.
RăspundețiȘtergereDin punct de vedere fizic singura problema o reprezinta lipsa urechiusei de atarnat, care chiar daca nu este adaugata se poate inlocui cu o husa.
In partea de firmware ma astept sa fie corectate scaparile si bug-urile. Deocamdata asta a fost doar un prototip, care va face zile fripte lui ipod Nano.
Eu in locul celor de la Iriver as lansa si versiune de X20 de 16 giga, daca tot exista USB stick-uri de marimea asta.
Doamne maica domnului...Cite poze ai facut! Iti place ,nu gluma!!!
RăspundețiȘtergereDa imi plac jucarelele, imi place sa fac o treaba ca lumea, imi place sa critic si sa imi dau cu parerea...
RăspundețiȘtergereUn review la o piesa hardware e practic activitatea mea preferata :D
hmm.. cam multe asemanari cu iPod la meniu... in Music e cam identic, Now playing la fel... lacalizarea egalizatorului iarasi. pe unde va fi pretul? oricum.. nu regret ca mi-am luat ipod
RăspundețiȘtergereLas' ca se rezolva si regretele pentru ipod ;)
RăspundețiȘtergerehuh? cu asta m-ai convins... de ce am impresia oare ca afirmatia ta e mai mult o dorinta de-a ta decat o informatie verificabila?
RăspundețiȘtergereCand partea de radio si firmware-ul vor fi rezolvate va fi un concurent redutabil pentru un produs care este la a 5-a sau a 6-a generatie si tot nu este in stare sa ofere calitatea si facilitatile pe care pretul sau ar trebui sa le impuna.
RăspundețiȘtergereok... in caz ca nu stiai, iriver are o vechime ceva mai mare pe piata decat ipod-urile.chiar a fost #1 inainte de aparitia acestora ;) asa ca las-o mai moale cu generatiile.
RăspundețiȘtergerecat despre dotari... cand ai la dispozitie 30 de gigi aka loc destul pentru toata muzica din comp poti sa traiesti si fara radio si sincronizarea doar prin itunes (asta daca nu cumva ai instalat un alt OS care permite drag&drop... de ex rockbox sau ipodlinux ;) e rezonabila. iar chestiile din meniul extras chiar pot fi de ajutor. de cele 22 de preseturi audio nu mai zic nimic...
bottom line e ca mi-am luat ipod pentru:
-ca imi place cum arata
-capacitatea de stocare mare
-calitatea sunetului si a constructiei
si nu in ultimul rand pentru popularitatea produsului si suportul atat oficial cat si neoficial.
cand sa aiba si iriver calitatile astea (si sper sa ajunga... concurenta e cel mai bun lucru pentru consumatori), o sa ma mai gandesc
Poate nu stiai, dar ipod exista din 2001 si e tot pigulit si imbunatatit de atunci. Deci comparam un produs care exista de 6 ani cu unul care nici nu a fost lansat oficial.
RăspundețiȘtergereSi X20 nu e chiar asa de rau cu tot avansul luat de ipod.
Imi pare rau dar reply-ul tau este plin de bias si e departe de a fi un punct de vedere balansat si mai ales informat.
RăspundețiȘtergereX20 este in cu totul alt segment decat iPod shuffle sau Nano. Este menit sa fie un concurent la adresa Video-ului si mai ales Zune-ului impotriva caruia sa zicem ca are macar o sansa. Ca iPod killer in mod cert nu va fi, la fel ca si toate tentativele de-a lungul anilor pana acum.
Informatia pe care o trantesti cum ca iPod-ul este la generatia 5 valoreaza fix cat o jumatate de potcoava ruginita de cal mort. De fapt, asta spune ca iPod-ul este un produs brici, cu reputatie. Oare la a cata generatie este BMW-ul Seria 3? La fel sa spunem si despre el, un model vechi pe care-l haleste competitia? De la o generatie la alta aceste device-uri nu au mare lucru in comun, poate mai putin dizain-ul. Spre exemplu Nano nu are nimic in comun cu Mini, Video nu are nimic in comun cu iPod Gen 1.
Multi vor sa detroneze iPod-ul si toti rateaza esentialul. Ei cred ca userul vrea optiuni la kilogram. Uitandu-ne la vanzari si uitandu-ne la faptul ca iPod-ul nu numai ca este playerul numarul 1, este pe primul loc FOARTE detasat de competitie, asta ne spune urmatorul lucru: consumatorul vreau un lucru care sa faca ce are nevoie, sa-l faca cum trebuie si sa arate bine.
Zune a incercat sa fie competitorul #1 al iPod-ului. De la lansarea lui pana acum a reusit sa acapareze fantastica cifra de 3 sau 4% din piata. iRiver sunt departe de a fi singurii care vor sa ia locul iPod-ului. Timp a fost berechet si nimeni nu a reusit sa faca nimic. Oare de ce?
Si cireasa pe tort, acum o sa apara iPhone-ul care elimina necesitatea de a avea 3 device-uri cu tine: mobil, digicam, iPod. All-in-one. Ce face, cum face, de ce face este discutabil, cert este ca competitia o sa fie stimulata iar tu si eu nu vom avea decat de castigat de pe urma acestor razboaie de preturi si produse. Ma rog, poate mai putin tu, ca rareori sa se ieftineasca ceva in Romania.
Inainte sa scrii ca am ceva cu Apple, tin sa-ti spun ca eu doar imi dau seama cand vad un produs bun. Am avut produse iRiver inainte sa fi auzit Romania de ele, inca am iRiver players, cot la cot cu Sandisc si iPod. Continui sa cred ca iRiver face produse de o calitate exceptionala, dar niciunul nu reuseste sa-mi inlocuiasca ceea ce foloses acum: iPod Video.
Apple este in plina ascensiune si deocamdata nu exista nici o companie care sa-i poata puna bete in roate sau nici macar sa-i ingreuneze drumul. Bravo lor, intrucat scot pe piata produse brici.
Am vazut conversatia de la comment-uri si nu m-am putut abtine sa nu intru si eu..
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste concurenta cu iPod-ul, parearea mea este ca x20 e competitor direct cu iPod Nano, pentru ca amandoua sunt playere bazate pe memorie flash. Iriver x20 e insa pozitionat ceva mai jos decat nano ca pret (nano costa 579 lei la store.apple.ro fata de x20 360 de lei la imbatabil.ro)
E clar ca Nano are punctele lui tari: calitatea exceptionala a sunetului. Dar daca stai bine sa te gandesti x20-ul are un display mai bun si mai mare. Cred ca pana alegerea multora este influentata de satisfactia achiztionarii unui produs cu un brand puternic in spate. Eu unul prefer sa judec obiectiv, prin prisma raportului calitate/pret.