duminică, 22 octombrie 2006

Review Altec Lansing FX4021

FX4021 este un sistem de sunet 2.1, lansat recent impreuna cu fratele sau mai mare FX5051 de catre producatorul Altec Lansing. Informatiile furnizate de producator incita interesul, dupa cum se vede si in tabelul care il compara cu concurenta:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Prin amabilitatea Skin am avut la dispozitie in acest weekend sistemul FX4021 pentru a fi testat. Voi face comparatii dese cu Altec Lansing MX5021, sistemul de sunet 2.1 de varf al producatorului.
Sistemul de test e PC-ul meu de acasa Windows XP Professional cu toate update-urile, P4@3ghz, MSI I875P v2.0, Sound Blaster Audigy cu cele mai noi drivere luate de la Creative, Pinnacle PCTV Pro cu driverele 5.9.

Prima impresie
Specificatiile promit destul de multe, incepand cu dimensiunile reduse ale incintelor. Cutia este surprinzator de mica, am vazut de cateva ori sisteme de sunet alcatuite doar din 2 boxe care aveau cutie mai mare. Comparativ cu MX5021 cutia este cam de doua ori mai mica si mai usoara, cantarind intre 8 si 9 kilograme. Nu-i asa ca va deranjeaza sa carati zeci de kilograme cand cumparati ceva, de la magazin pana acasa?
Daca ambalat sistemul surprinde, el socheaza cand este scos si instalat. Subwoofer-ul pentru FX4021 este mai mic decat cel pentru MX5021, volumul sau este aproximativ 2/3 fata de acesta din urma. Dar cel mai mult m-au surprins dimensiunile boxelor, care sunt aproximativ ¼ din cat sunt cele de la sistemul de referinta. Eu am ramas un pic interzis, pozele de mai jos arata clar raportul de marime intre cele 2 tipuri de boxe si diferentele dintre constructiile lor.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jocuri
Le-am pus un pic la treaba, sa vad ce poate face FX4021 in cateva jocuri. Pentru asta am folosit Neverwinter Nights, Halo: Combat Evolved, Painkiller Black Edition, Prey, Star Trek Starfleet Command I, II si III, Indiana Jones and The Emperors Tomb… Diferite tipuri de jocuri cu diferite versiuni de EAX implementate pentru a reda sunetul. Fidelitatea a fost remarcabila in toate, pozitionarea corecta. Activarea SFX aduce un pic de spatialitate artificiala in plus, dar care nu poate contribui la realismul jocului. Loviturile, impuscatorile, sunetele armelor, exploziile, muzica din jocuri beneficiaza de pe urma bass-ului produs de subwoofer. Am intalnit o problema in cazul Starfleet Command I, in care dupa lansarea unor torpile fotonice boxele au pacanit periodic 1-2 minute, incetand sa faca acest zgomot la fel de misterios cum l-au inceput. Fenomenul nu s-a mai produs in urmatoarele ore de joc, in care am avut parte de fazere, torpile fotonice, nave care explodeaza in cele din urma :D. Impuscaturile furibunde in Painkiller s-au auzit clar si distinct, bass-ul a fost destul de puternic incat sa faca sa vibreze un pic biroul.
Sunetele au substanta si consistenta, sunt puternice si clare.
Filme
Pentru asta am folosit How to lose a guy in 10 days, Blade Trinity, Lord of the Rings Return of the King, X-Men III The last stand. Doar LotR:RotK a fost in format DVD, restul DVD rip cu sunet AC3.
Claritatea, definitia, fidelitata, puterea sistemului sunt impresionante. Cu atat mai mult cu cat boxele sunt atat de mici. Totusi la volum mare incepe sa sune ca dintr-o putina sparta, dar sunetul este in continuare folosibil desi incepe sa fie deranjant. Dar avand experienta cluburilor din Bucuresti care au acelasi defect, dar intr-o masura mult mai mare si nimeni nu se supara, FX4021 este mai mult decat ok.
Muzica
Britney Spears My prerogatice, Christina Aguilera Back to basics, Marilyn Manson Discography, Queen Greatest Hits, Shakira Discography, Shania Twain Greatest Hits… si testul suprem Julio Iglesias Discography… le-a trecut cu succes! S-a descurcat foarte bine, cu aceeasi rezerva pentru volumul maxim. La Julio Iglesias muzica patrunde ca vinul, nu mai e altceva de spus.
TV
Pentru ca am un tuner Pinnacle PCTV Pro am testat si redarea canalelor TV. ProTV, AXN, M6, MTV Hits… Nici una din emisiuni nu i-a pus probleme, filme, seriale, sport, muzica. Calitatile lui se extind si aici, cum era de asteptat.

Gadget-uri
FX4021 dispune pe telecomanda cu fir de o iesire pentru casti, utila pentru noptile acelea tarzii de jucat sau vazut un film de actiune sau de groaza si de o intrare pentru alta sursa de sunet ca un mp3 player sau un Sony Ericsson W800i. Nu este conceput ca un sistem portabil, dar pentru cine vrea sa dea o mica petrecere la munte sau la curte se poate dispensa de o statie de sunet completa pentru FX4021 care poate livra entertainmentul necesar.
Se poate conecta la DVD player, PlayStation-uri, TV, PSP, iPod, PC, laptop cabluri si adaptoare sunt incluse. De asemenea sunt incluse clemele de montare pe perete pentru boxe. Altec Lansing are grija ca sistemele sale sa fie foarte versatile.

FX4021 vs. MX5021
Fiind diferenta de o generatie, comparatia nu este tocmai cinstita. Dar FX4021 are cateva avantaje clare. Volumul ocupat este mult mai mic, dar puterea sa ramane destul de mare pentru a lovi cu bass-ul si surprinde cu claritatea si definitia sunetului in conditii atat de variate. Telecomanda pe fir necesita un pic de timp de acomodare, dar este bine facuta, include intrarea si iesirea suplimentara, senzorul pentru telecomanda infrarosu este pe partea ei superioara si nu in baza ca la MX5021 ceea ce aduce un plus la capitolul vizibilitate. Telecomanda fara fir include toate optiunile de control necesare, dar forma sa necesita un timp de obisnuire. Finetea controlului volumului si a restului de setari ale FX4021 este mai buna decat la MX5021, pasul de modificare fiind sensibil mai mic.
Din pacate si in cazul FX4021 apare un fasait slab in boxe, mai slab decat la MX5021, cand sunt folosite, doar pornite.
Este greu de facut o comparatie care sa reflecte calitatea sunetului pe cele doua sisteme, practic este aceeasi diferenta dintre catifea si matase. Dar bass-ul produs de FX4021 nu ajunge chiar la profunzimea si puterea celui produs de MX5021.
Pretul este intotdeauna un factor important luat in calcul de cumparator, iar in cazul acesta diferenta de 30-40% in favoarea FX4021 il vor face probabil preferatul utilizatorilor care nu au nevoie de certificarea THX si puterea dubla a MX5021.

2 comentarii:

  1. frumos, interesant folositor. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere!
    Singura chestiune de care nu sunt multumit e ca nu am avut cum sa fac comparatie cu mai multe sisteme din aceeasi categorie de pret.

    RăspundețiȘtergere