sâmbătă, 9 mai 2009

Un pic de aberatii

E weekend si nu prea am preocupare, nici chef sa ma joc...
Stateam si ma gandeam la unii care au vile construite la 2 pasi de pista de pe care decoleaza si aterizeaza avioanele. Daca zgomotul se mai poate rezolva, cu termopane si alte materiale izolante, cu vibratiile oare cum se impaca? Vine avionul, vrum, vrum, zdronc pe acolo. Cum or rezista peretii casei, sa nu se fisureze?
Mi-ar place o casuta simpla, cu geamuri mari, izolata fonic si termic, cu spatiu verde in jur. Poate nu in afara orasului, doar un pic izolata. Cu PC-ul meu pe undeva, o sufragerie cu un televizor maricel, conexiune buna la net si semnal TV digital. Izolata fonic, dar daca deschid geamul sa aud zgomotul orasului, parca nu mi-ar place sa fiu intr-un pustiu.
Iarna asta iar nu am avut zapada, cand eram mic asa imi placea sa merg cu saniuta in 23 August, dar acum nu se mai poate. In 20 de ani clima s-a schimbat atat de vizibil incat ar trebui sa fie clar ca facem ceva gresit planetei asteia. Inca imi aduc aminte cu m-am dat o data cu saniuta, o mai am si acum, si l-am lovit pe un nene care a cazut peste mine. M-a cam busit si mi-a scos aerul din mine, dar a fost amuzant. Si ma mai duceam cu tatal meu prin IOR, ma dadeam cu saniuta pe drumul care mergea in jos catre lac sau pe movilela de pe insulita. De pe movila nu am avut niciodata curajul sa ma dau singur, eram mic, era aglomeratie si era periculos. Ma intreb cand o sa ma duc cu fiul meu acolo si daca el va fi mai curajos si mai priceput decat mine.
De dimineata am fost sa vad noul film Star Trek, mi-a placut de mi-au dat lacrimile. Au schimbat istoria care a dus la The Original Series, dar au facut-o destul de elegant, ocolind ce s-a facut in Star Trek pana acum. E cu calatorie in timp, planete distruse, navele Federatiei chiar sunt dotate pentru lupta desi nu am vazut faimoasele torpile fotonice. Efectele speciale sunt reusite bineinteles, un pic de umor, Spock este jucat de actorul care este Syler in Heroes. Filmul este mult mai realist si mai activ decat precedentele, confruntarile sunt violente si sangeroase, nava este aratata ca fiind cu adevarat imensa prin detalii ca de exemplu necesarul de conducte pentru racit reactorul. Au reusit sa devieze de la istoria originala, sa creeze o linie aparte, fara sa isi bata joc de universul Star Trek. As zice ca l-au imbogatit.
In schimb Dragonball: Evolution a macelarit universul Dragonball, a pastrat doar cateva idei din original. Songoku nu era servitorul lui Piccolo, nu misticii au creat mingiile dragonului si altele. Lupte, efecte speciale, un actor mare ca Chow Yun Fat, dar nu e Dragon Ball.
Cu atata SF in jur, uite unde am ajuns in 20 de ani. Telefonul meu mobil are procesorul mai rapid si ma puternic decat primul PC la care am avut acces, interfata sa grafica reda mai multe detalii decat placile video de acum 10 ani si pot sa ma joc golf pe el. Avem atata tehnologie, care intr-o treime de viata de om a avansat incredibil, oare unde vom ajunge in 50 sau 100 de ani? Posibil sa nu mai fiu pe aici ca sa imi dau cu parerea, sper ca pana atunci omenirea sa invete sa se poarte responsabil cu planeta pe care o are si cu descoperirile pe care le-a facut si le va face.
Cert este ca pana acum a facut o gramada de greseli, poate totusi exista vreo speranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu