marți, 4 septembrie 2007

2017 - Supravietuirea

Alarma suna din nou, la aceeasi ora si aceeasi melodie pe care o are de luni zile. Recunosc, sunt un lenese si nu prea imi plac schimbarile care au nevoie de inclinatii artistice. Mi se pare foarte complicat si pierdere de energie sa stau sa caut alta melodie.
O dimineata de vara tarzie, ca multe altele. Ma scol, ma uit la laptop ce s-a mai luat peste noapte si ce s-a mai intamplat pe mess. Nimic nou, download-urile au mers foarte bine si nici o fereastra de mess - nu sunt o persoana prea populara si asaltata de cunostiinte. Pe la 6 si un sfert sunt deja in WoW, sa profit de faptul ca nu e weekend si ca e putina lume in Skald la omorat elemente de foc pentru primal fire, ingredientul cel mai cautat de fierarii din joc. In mod ciudat eram singur singurel si nici prin orase nu are cine stie ce activitate. Dimineata devreme nu e multa lume, dar tot sunt cativa care isi lauda produsele si enchant-urile. La casa de licitatii erau doi rusi carora nu le-am acordat atentie, bodoganeau ei ceva acolo, probabil nu se intelegeau la pret. Imi pun armurile facute la licitatie si remarc ca rusii tot se discuta, dar spuneau ceva de Kishinev, Kursk si Cernobil - ultimele 2 deja stiam ca au centrale nucleare. Din curiozitate am dat inapoi sa vad discutia lor, desi nu stiu ruseste exceptional stiu destul sa imi dau seama ca spuneau de accident si explozie la Kishinev si Kursk, mult, mult mai rau decat la Cernobal.
M-am bagat in discutie si am intrebat in engleza ce-i cu exploziile. Eu am crezut ca mint cand unul din ei mi-a spus ca unchiul lui a fost trimis impreuna cu unitatea sa sa faca exercetii de decontaminare si ca ajuns la Kishinev a sunat familia sa spuna ca centrala si orasul aferent nu mai exista, ca nu sunt supravietuitori. Celalalt era din Kursk si era disperat ca nu isi poate prinde familia la telefon, erau plecati la o nunta la o ruda la tara la 200km distanta de oras.
Putea sa fie o farsa, dar era cam ciudata si fara scop, fara finalitate. Asa ca am inceput sa ma uit pe site-ul CNN, BBC, Google... si toate prezentau stiri despre incidente "minore" la varii centrale nucleare. Google News a fost primul care a anuntat o explozie la o centrala nucleara din Sacramento, CNN.com se grabea sa confirme. Pana la 8 toate site-urile de stiri s-au umplut de rapoarte de explozii la centrale nucleare, accidente si opriri sau inchideri.
TVR anunta declansarea starii de urgenta, indemnand cu vocea presedintelui la calm si ordine, la statul in casa. L-am dat dracu' de presedinte si m-am infiintat la Mega Image unde am cumparat cata apa, mancare, conserve si hartie igienica am putut duce. Al doilea drum l-am facut la Sensiblu unde am dat spargere la medicamente, dezinfectant si tot ce am putut lua fara reteta. Specialisti de la Institutul de Fizica Atomica se scarpinau in crestet si nu intelegeau de ce norii radioactivi initiali au ocolit judetele de sud ale Romaniei si au afectat doar Moldova. Ei si meteorologii n-au avut timp mult sa isi emita teorii savante, cu 15 minute inainte de ora 9 a fost randul centralei de la Cernavoda sa aiba o tentativa de accident. Bine ca era prost aprovizionata cu element radiactiv si a fost un mare fas, pentru geniile care erau nu s-au gandit sa inceapa procedura de oprire. Vorba aia, prost sa fii, noroc sa ai.
Restul tarilor din UE au reactionat mult mai eficient, doar in Italia a scapat o centrala de sub control si a explodat, dar era aproape de Roma si Napoli asa ca a luat dupa ea si centrala din Napoli si impreuna au ras cele doua orase de pe harta. Nemtii au stins centralele lor de parca erau becuri, britanicii la fel, tarile nordice si-au executat planurile de urgenta in mod scurt si organizat. Franta a trebuit sa deverseze reactivul in masa, si ei chiar au multe centrale. Spania cu teritoriul ei mai muntos a avut mai mult noroc, si efectele au fost foarte localizate.
Statele Unite au fost atat de preocupate de siguranta dupa 11.09 incat au uitat sa isi asigure protectia pentru centralele lor nucleare, coasta lor de est era deja sub apa cand eu ii intrebam pe rusi ce se intampla. Coasta de vest, cu mult mai putine centrale nucleare a scapat mult mai ieftin.
In Romania salvarea a venit de pe blog-uri si forumuri, daca asteptam dupa guvernul competent si comisiile sale pentru solutii de criza muream toti. Comunitatea online a fost foarte activa, in linii mari planul creat si care s-a si pus in aplicare a fost:
  • toata lumea trece muntii in Transilvania
  • nu se ia nici un obiect metalic
  • cei care nu pot sau nu apuca sa treaca sa isi gaseasca un subteran, o mina, o statie de metrou, o parcare subterana in care sa astepte ocazia sa plece
Presedintele a aparut la televizor si a dictat planul de actiune asa cum e descris mai sus. Bine, a folosit el formularea oficiala si incurajarile de rigoare, dar tot copy paste a fost.
Ce bani mai aveam pe card am scos si mi-am trimis familia sa plece cu ei, sa ii foloseasca daca e nevoie de vreo spaga ca sa ajunga mai repede in siguranta. Nu era destul loc in masini sau trenuri pentru ei, asa ca am ramas. Tanar, puternic, sanatos si cu sanse mai bune de supravietuire decat ei la varsta lor.
Pentru mine si alti sute ca mine statia de la metrou de la Muncii a devenit noua mea casa, si nu era asa rau. Doar mersul la baie, pentru ca facilitatile erau facute pentru cativa, nu sute. O vreme am tinut legatura cu cei plecati cu telefonul mobil, dar la un moment dat radioactivitatea in crestere a inceput sa interfereze cu semnalul si oricum nu mai era de mult nimeni care sa intretina echipamentul. Chiar glumeam intre noi cu "sa-l vad pe ala de la Vodafone care vine sa imi dea factura si penalizarile". Telefonul fix a cedat si el la un moment dat si atunci am inceput sa folosim liniile de metrou pentru transmis mesaje intre comunitatile formate in celelalte statii.
Cat s-a putut am mai facut mici excursii la suprafata pentru alimente, apa, medicamente. Folosind liniile intre statii ne-am organizat si am facut rost de doctori. Cat s-a putut circula la suprafata am trimis batranii si copii la munte, pentru ca ei erau cei mai vulnerabili la radiatia in crestere.
Cand au inceput sa aiba accese de voma cei care au fost la suprafata, sa fie obositi si letargici mi-am dat seama ca radiatia a inceput sa se apropie de 200 REM si ca nu mai este sigur sa iesim fara protectie din statii. Protectie nu aveam, nici un costum, nimic. Nici IFA nu avea asa ceva, am fost acolo sa verificam. Am decis sa limitam aventurile afara la strictul necesar, provizii adunasem dupa socoteala noastra cam pentru 6 saptamani poate chiar 2 luni. Le-am mutat mai adanc, sa incercam sa le protejam cat mai bine de radiatii.
Curand aceleasi simptome au inceput sa apara si la noi, printre cei care dormeau cel mai aproape de intrare am incercat sa ne izolam folosind vagoanele de metrou si am mai castigat o saptamana. Si pe urma intr-o noapte a inceput sa ploua, apa a spalat radioactivitatea de la suprafata si a adus-o si mai aproape de noi prin canalele de scurgere. In somn am inceput sa simt arsura radioactivitatii, o vedeam cum se apropie de mine adormit, ma vedeam pe mine cum incerc sa ma acopar mai bine cu patura, dar nu ma ajuta cu nimic. Mi-am dorit sa pot face ca in visele mele, sa ma apar cu un scut de ceea ce imi face, si am vazut cum o lumina difuza iese de sub patura... Dar eu eram sub patura, cum pot sa ma vad pe mine daca sunt treaz? Poate dorm si visez, iar daca visez pot sa trimit la dracu' radiatia asta pentru ca eu controlez si comand in vis. Am lasat lumina sa creasca, am dorit sa fie mai puternica, sa se concentreze pana a devenit albastra. Am adunat-o la piept si am continuat sa o comprim si sa o adun. Cand au inceput sa ma doara bratele de la efort am izbit-o de podeaua pe care dormeam si am lasat-o sa se imprastie in toata statia si sa se revarse si afara, sa se intinda peste toata intersectia Muncii.
A doua zi dimineata nimeni nu mai era bolnav in statia noastra, nimeni nu mai avea simptomele otravirii cu radiatii.

6 comentarii:

  1. excesul de WoW dauneaza grav sanatatii

    RăspundețiȘtergere
  2. incep sa ma gandesc ca anonimul asta care comenteaza negativ la fiecare post al lui Alex e cel putin la fel de frustrat daca nu chiar mai frustrat decat Alex. Altfel cum isi pierde timpul pretios al augustei sale persoane sa citeasca ce scrie "handicapatul ala". Oricum esti varza pentru ca nu esti in stare de nimic mai bun decat sa critici, sis tii ceva? cel mai rau e ca esti prea prost ca sa iti fileze ceva daca citesti comentariul asta. MU ha ha ha ha.. I fucked ya big time
    Da sista'

    RăspundețiȘtergere
  3. oh come on.. that's LAME!! de unde sa incep? sire*, daca tu ai impresia ca e un singur "anonim" ai halucinatii sau nu esti in stare sa deosebesti genuri diferite de comentarii.

    next: chiar nu stiu ce logica ai folosit cand ai zis : "e cel putin la fel de frustrat daca nu chiar mai frustrat decat Alex".. si ce legatura are frustrarea cu timpul alocat unei activitati? you lost me here.. nu stiu de ce am impresia ca de obicei persoanele cu probleme gasesc pe altii cu probleme mai mari de care sa faca misto :| but hey, in cazul in care se aplica prima ipoteza de la punctul precedent, e de inteles logica ta.

    daca tot am discutat despre timp, hai sa termin: de ce intru aici? simplu: 4 fun! call me a sick bastard da chiar ma distreaza aberatiile pe care le citesc pe aici. si timp liber am destul ca-i vacanta pana la'ntai. aa... si eu nu te-am numit niciodata "handicapat" sau ceva de genu. bunul simt nu ma lasa sa improsc cu kkt si apoi sa pun un semn mare cu "uite raratu'" dar daca sunt provocat, nu pot refuza.

    "Oricum esti varza pentru ca nu esti in stare de nimic mai bun decat sa critici"
    no comment.. nu stii cine sunt si cu ce ma ocup si n-am de gand sa ma justific. poti sa ramai cu parerea ta ca i don't give a rat's ass.

    finalul comentariului tau e bestial.. se numeste wishful thinking.
    go hump your pillow


    * banuiesc ca tu esti in spatele acestui comentariu patetic - dexonline.ro sa fiu sigur ca ma intelegi - sau daca nu tu, vreun adept de-al tau ca prea seamana stilul

    RăspundețiȘtergere
  4. ok.. imi pare rau pentru ultimul comentariu.. i'm not like that

    RăspundețiȘtergere
  5. wow is good for you and good for all
    apropo sper ca serverele sa ramnana intr-un buncar, macar ca dupa, end of the world as we know it, http://www.dailymotion.com/relevance/search/end+of+the+world/video/x1fl7j_its-the-end-of-the-world-as-knwo-it_creation
    sa mai avem caracterele :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Deocamdata partea de WoW pare sa se imputa grav la nemti, seara merge mizerabil.

    RăspundețiȘtergere