duminică, 8 aprilie 2007

De Paste

Pastele. O sarbatoare veche, traditionala, romaneasca. Deocamdata.
Bine ca o au si americanii si nu e chiar asa de diferita fata de a noastra, pentru ca altfel o perverteau si pe asta.
Deja au inceput, cu ouale de ciocolata si vanatoare de oua prin diverse locatii organizate de exponente ale imperialismului economic american.
Noi avem Dragobetele, si ce se serbeaza, pe ce se face show si tam tam la TV? Pe Valentine's Day, o sarbatoare importata de americani si pervertita in scopuri comerciale. Chiar crede cineva ca o felicitare amarata si niste ciocolata compenseaza un an intreg de tampenii, ignorare si neglijare?
Ce se mai serbeaza pe la noi... Halloween! Avem si noi sarbatori si ritualuri pentru asa ceva, din ce mai tin eu minte se organizau sezatori peste noapte si se observau ritualuri pentru alungarea spiritelor rele. Dar ce avem noi? Programe la TV care nu stiu cum sa se gudure mai bine pe langa americani copiind sarbatorile lor inculte, comerciale si insultatoare pentru mandria si constiinta mea nationala, imbecilitati de emisiuni ca "Dansez pentru tine".
Ce urmeaza, sa ne guduram si sa ne balacarim in noroi de 4 iulie?
Ce ma scarbeste cel mai mult? Cei care se lafaie prin posturi bine platite prin corporatii americane, cu salarii nesimtite si uita de unde au venit si cine sunt. Cei care sa grabesc sa adopte non-valorile americane, sa le practice, sa creada ca sunt mai buni pentru asta. Pentru ce sunt mai buni, ce au in plus? O cariera bazata pe falsitati si tradarea propriilor valori? O gramada de prieteni care isi aduc aminte de tine doar cand au nevoie sa isi inchipuie ca au o viata si o freaca cu tine prin cafenele si Mall-uri? Niste bani, o masina, casa, bunuri?
Ar trebui sa le dea de gandit si sa se intrebe de ce se chinuie atat sa se distreze, de ce atata efort si alergatura ca sa nu infrunte realitatea a ceea ce au devenit si sa nu priveasca dincolo de falsa imagine de sine pe care se chinuiesc sa si-o mentina.
Bani, putere, glorie... acestea nu sunt valori, nu tin de cald, nu arata ca esti deosebit in vreun fel aparte. Nu le iei cu tine cand mori, nu iti tin de cald noaptea cand esti singur, nu te ajuta cand esti in dificultate si ai nevoie de ajutor.

15 comentarii:

  1. hai ca ai zis-o acuma... pastele - sarbatoare romaneasca????? pe care o mai au si americanii? si mai dai lectii despre cultura... jeeez

    RăspundețiȘtergere
  2. nu inteleg ce vrei sa spui. de la paste la glorie si americani e o mare diferenta, nu zici?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sciu pentru o audienta ceva mai elevata. Care e in stare sa remarce abundenta de americanisme care invadeaza televiziunea, spectacolele de teatru si muzica.
    Nu e nici o diferenta, cu atat mai putin una mare. Ai observat in anii trecuti obiceiul de a bloca soselele din Bucuresti cu corporatisti slabi de minte care pleaca in weekend dupa modelul american?
    Sau moda noua a cumparaturilor masive vinerea si de sarbatori, dupa modelul american?
    Moda teambuilding-urilor si cursurilor absolut inutile de altfel nu le-ai observat?
    Pierdutulul vremii la Mall, modalitatea preferata a americanilor de a pierde timpul si a se relaxa, nu ti se pare ca se generalizeaza cam mult la noi?
    Cultura si identitatea romaneasca e intr-un razboi subtil, lent, dar pe care il pierde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca anonimu' respectiv se referea la faptul ca Pastele nu e o sarbatoare romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce sarbatoreste poporul stabilit ilegal in teritoriul ocupat legitim de palestinienii care l-au gasit gol nu este Pastele.
    E doar o sarbatoare care nu are nici o legatura cu Pastele, decat faptul ca e in aceeasi perioad a anului.
    Pentru cine nu crede nu are decat sa intrebe un reprezentant al respectivei religii despre existenta lui Isus.

    RăspundețiȘtergere
  6. tot n-ai dres-o. israelul sarbatoreste de pasti eliberarea de sub robie egipteana. CRESTINII (si aici nu intra doar romanii si americanii... nush de unde ai scoso tu pe asta) sarbatoresc altceva: crucificarea si apoi invierea lui Isus, care s-a intamplat imediat dupa ce acesta a sarbatorit vechea semnificatie, de-aici venind si suprapunerea de perioada & nume.
    dar am impresia ca ai amintit de sarbatoarea asta doar ca pretext pt a-i mai baga umpic pe americani. lame...

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pare ca ai dificultati in cititul a ceea ce am scris. Mai uita-te o data, citeste ce am scris eu, nu ce vrei tu sa visezi acolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ideea era de fapt ca *TOATE* popoarele crestine sarbatoresc Pastele (chiar si popoarele de religie mozaica, de pilda), asa ca nu stiu cu ce e Pastele mai mult romanesc decat nemtesc, sarb, etiopian sau american.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pretinzi tu ca scri pentru o audienta elevata, dar esti cat se poate de limitat. Ceea ce numesti tu modele americane sunt de fapt trasaturi ale societatilor sociale care duduie, adica merg, adica lumea are bani. De iesit in week-end, nu stiu tu, apai eu si familia stiu ca ieseam inca de pe vremea raposatului. Mall-ul? Te pomenesti sa kickbanam tot ce tine de convenienta si capitalism care aduce a America. Vezi sa nu te iei de mana cu arabii cu bomba la brau, ca e de rau. N-ai perspectiva deloc, suferi de vesnicul sindrom "tunnel vision".

    In rest, de acord ca sarbatorile romanesti sunt americanizate si ma enerveaza si pe mine chestia asta, ai mai scris-o odata parca si spuneai/spuneam ca suntem, ca romani, un popor de penibili.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am scris societati sociale insa vroiam sa spun societati capitaliste. Istetii s-au prins deja de asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. dar ce se face sir alex ghiatza cand afla ca si italienii serbeaza Pastele? or fi romani, evrei sau americani :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai italienii sunt exponenti ai subculturii americane, da-i dracu :-P.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ieseam in parc, nu trebuia sa mergem la munte sa ne rupem in figuri, sau in cel mai nou si trendy bar, sau in Mall ca sa aratam ca existam.
    Nu trebuia sa copiem haine, tunsori/coafuri, femeile nu aveau nevoie de machiaje sofisticate ca sa se duca sa-si ia niste tampoane absorbante, nu tebuia sa disperam de 14 februarie sau 31 octombrie...
    Economia americana duduie ca ramasita a administratiei Clinton, are grija Bush sa rezolve si asta.
    Unde e respectarea acordurilor privind poluarea? Unde sunt facilitatile pentru accesul pe piata SUA?
    In schimb avem acorduri juridice care impiedica judecarea si condamnarea unui soldat american care comite o crima pe teritoriul romanesc.
    Eu nu sunt atat impotriva sistemului american, cat impotriva gudurarii de care dau dovada romanii slabi de minte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai vezi, machiajul extravagant samd sunt pana la urma trasaturi de minti slabe, superficiale, cum vrei tu, numai specific americane nu. Ca nu ei sunt buricul modei si nici initiatorii superficialitatii. Se intampla doar ca ei pun pret foarte mare pe accesibilitate, comfort si eficienta si altii ajung la aceasi concluzie. Ca adapteaza cu prost gust e altceva.
    De respectarea acordurilor privind poluarea eu am mai discutat, pe scurt, multi au semnat si putini adera, departe de a fi americanii singurii, eu au zis doar ca atunci cand ii vad si pe restul pe aceasi pagina, vor reevalua acest acord. Clinton ... asa o spui de parca doar in timpul administratiei lui a zbarnait economia americii cu zeci de ani inaintea la restul. Regula este urmatoarea, cand SUA tuseste in Europa deja e gripa virulenta.

    Oricum, n-am chef sa ma apuc de comparatii de-astea ca ziceti ca am ceva cu SUA. Tie, in continuare ti-o spun, iti lipseste perspectiva dragul meu Sir Ice.

    RăspundețiȘtergere
  15. 1939 SUA cu economie la canal.
    1939 Europa nu s-a prea deranjat
    1939 Romania probabil cea mai buna performanta economica atinsa vreodata, nedepasita nici in socialism si nici in actualul capitalism.
    Daca SUA ar disparea singurul dezavantaj e ca toti am invata chineza. Nu rusa cum tremura de frica niste unii politruci din SUA.

    RăspundețiȘtergere